Spróbujcie przygotować ten pasztet zamiast tradycyjnego mięsnego. Nie będzie zawierał tyle cholesterolu i tłuszczu co tradycyjna jego wersja!
Czytaj dalej
Diety wegetariańskie, a skuteczne odchudzanie
Wegetarianizm to sposób odżywiania, a dla niektórych styl życia. Wegetarianie nie jedzą ani nie stosują produktów, które pochodzą z uboju zwierząt – żelatyny, futer, skóry. Powodów przejścia na wegetarianizm jest wiele, najczęstsze to niegodzenie się z okrucieństwem stosowanym w stosunku do zwierząt hodowlanych, zabijaniem wyłącznie w celu urozmaicenia obiadu. Dla niektórych istotne są też aspekty ochrony środowiska oraz walory zdrowotne.
Wegańskie ratatouille z fasolą
Tym razem propozycja dla wegan. Dzięki fasoli potrawa zawiera sporo białka, a bogactwo warzyw zapewnia moc witamin i minerałów. Do tego syci!
Czytaj dalej
Sałatka z granatem, camembert i sosem żurawinowym
Ta szybka, lecz niecodzienna sałatka może stanowić urozmaicenie lunchu. Dzięki obecności pomidorów zawiera likopen – związek o działaniu przeciwnowotworowym.
Czytaj dalej
Prawidłowe odżywianie w chorobie refluksowej
Choroba refluksowa jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych w krajach rozwiniętych. Najczęściej występującą formą jest refluks żołądkowo-przełykowy i polega na zarzucaniu treści z żołądka do przełyku, co objawia się zgagą, bólem i pieczeniem w nadbrzuszu, kwaśnym odbijaniem, a czasami bólem podczas przełykania.