Wegańskie ratatouille z fasolą

Tym razem propozycja dla wegan. Dzięki fasoli potrawa zawiera sporo białka, a bogactwo warzyw zapewnia moc witamin i minerałów. Do tego syci!

Czas przygotowania: 45 minut
Energia: 319 kcal

Składniki na 4 duże porcje

  • bakłażan
  • cukinia
  • papryka żółta i czerwona
  • 2 czerwone cebule
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 400-gramowa puszka krojonych pomidorów
  • 1 batat
  • puszka fasoli białej konserwowej
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • 500ml zimnej wody
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • świeżo wyciśnięty sok z 1/2 limonki
  • (opcjonalnie) 4 łyżki wegańskiej śmietany
  • (opcjonalnie) nasiona czarnuszki

Przygotowanie

Batata podgotowujemy ok. 10 minut. Bakłażana, paprykę i bataty kroimy w kostkę. Cukinię i cebulę kroimy w półplasterki (cebulę w cienkie). Podgrzewamy oliwę w nieprzywierającym garnku. Smażymy na niej bakłażana na dużym ogniu, cały czas mieszając, ok. 3 minuty. Dodajemy cebulę, mieszamy. Po 2 minutach dorzucamy jeszcze bataty i paprykę. Posypujemy warzywa przyprawami i smażymy jeszcze 4 minuty.

Dodajemy fasolę i pomidory, wlewamy 500ml wody i mieszamy. Doprawiamy solą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut, mieszając co jakiś czas. Dorzucamy cukinię, ponownie potrawę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 10 min, regularnie mieszając.

Skrobię kukurydzianą mieszamy w miseczce z 2 łyżeczkami zimnej wody do powstania pasty. Mieszamy z warzywami i gotujemy ok 5 min by sos zgęstniał. Regularnie mieszamy, by sos nie przywarł. Podajemy z sokiem z limonki, łyżką wegańskiej śmietany i nasionami czarnuszki.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij