Dieta dla otyłych – jak skutecznie schudnąć?
Skala problemu w Polsce
Częstość nadwagi i otyłości w Polsce wzrasta. Wykazano, że nadwaga dotyczy 40,4% mężczyzn i 27,9% kobiet, otyłość 20,2% mężczyzn i 20,6% kobiet. Obecna sytuacja spowodowana jest wysokim spożyciem tłuszczów, kalorii ogółem oraz niską aktywnością fizyczną. Coraz większy problem zauważamy również wśród dzieci i młodzieży, gdzie nadwagę rozpoznajemy u około 20%! Otyłość jest najczęściej występującą chorobą metaboliczną i określa się ją mianem epidemii.
Sprawdź czy chorujesz na otyłość
Do szybkiego sprawdzenia potrzebne nam będą 2 informacje o Tobie: waga i wzrost. Zanotuj swoją masę ciała [w kilogramach] oraz wzrost [w metrach] i podstaw do następującego wzoru:
Przykładowo zrobimy wyliczenia dla osoby o wzroście 160cm i 100kg wagi
160cm = 1,6m 1,6m x 1,6m = 2,56m2
BMI= 100kg : 2,56 m2 = 39,07 kg/ m2
Swój wynik odnieś do wartości podanych w tabeli
Tabela 1. Interpretacja wartości wskaźnika BMI [kg/ m2]
Wartość BMI [kg/ m2] | Interpretacja | Zalecane działanie |
<18,5 | niedowaga | Zwiększenie masy mięśniowej, poprawienie stanu odżywienia |
18,5-24,9 | norma | Utrzymuj masę ciała, możesz sprawdzić czy Twoja dieta jest na pewno pełnowartościowa |
25-29,9 | nadwaga | Zalecana redukcja masy ciała |
30-34,9 | Otyłość I stopnia | Konieczna redukcja masy ciała |
35-39,9 | Otyłość II stopnia | Bezwzględnie konieczna redukcja masy ciała |
>40 | Otyłość III stopnia (olbrzymia) | Bezwzględnie konieczna redukcja masy ciała |
*Wskaźnik BMI nie jest wiarygodny u zawodowych sportowców, dzieci i kobiet w ciąży
Powikłania otyłości
Otyłość to choroba, która nie zabija bezpośrednio. Robią to jej powikłania. Ich lista jest bardzo długa:
- Zawał i choroby serca
- Nadciśnienie tętnicze
- Cukrzyca
- Miażdżyca
- Kamica pęcherzyka żółciowego
- Zwiększone ryzyko nowotworów: okrężnicy, gruczolakoraka przełyku, raka piersi po menopauzie, trzonu macicy, nerki, trzustki i raka pęcherza moczowego
- Udar mózgu
- Choroby układu kostno-stawowego – nadmierna masa ciała powoduje mechaniczne uszkodzenia stawów
- Trudności w oddychaniu
Jak powinna wyglądać skuteczna dieta?
- Indywidualnie dopasowana pod względem różnych parametrów ustalanych przez dietetyka (takich jak kaloryczność, dopasowanie do innych chorób przewlekłych)
- Optymalna zawartość wszystkich składników pokarmowych, WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) zaleca 25-35% tłuszczu (przewaga roślinnych), ok. 15% białka i 45-65% węglowodanów
- Śniadanie jemy najpóźniej 1-1,5 godziny po wstaniu z łóżka
- Kolację jemy około 3 godziny przed pójściem spać
- 4-5 małych posiłków dziennie
- Kaloryczność diety zmienia się wraz z postępem odchudzania, dlatego przydatne są kontrole u dietetyka
- Uwzględniająca ulubione produkty pacjenta
- Uwzględniająca sezonowość produktów
- Pełnowartościowa i dobrze zbilansowana
- Skuteczna, bez efektu jo-jo
- Należy pamiętać, że nie istnieje suplement, który wykona pracę za nas i spowoduje spadek masy ciała
- Otyłość to choroba, w której warto powierzyć dietę profesjonaliście. Stosowanie ubogokalorycznych diet na własną rękę może prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia, niedoboru składników odżywczych i późniejszego efektu jo-jo
NIE CZEKAJ NA POWIKŁANIA OTYŁOŚCI, ZACZNIJ DIETĘ JUŻ DZIŚ!