“Gdybyśmy mogli przypisać każdemu z osobna odpowiednią dlań porcję pożywienia i ćwiczeń cielesnych, ani za dużo, ani za mało byłaby to najbezpieczniejsza recepta na zachowanie zdrowia”
Umiejętności & doświadczenie
- Tytuł doktora nauk medycznych uzyskałam na wydziale lekarskim Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
- Absolwentka studiów magisterskich kierunku dietetyka na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi
- Certyfikowany konsultant programu LEAP – wykonywanie testów MRT na nadwrażliwości pokarmowe
- Autorka licznych artykułów z zakresu dietetyki, fitoterapii i medycyny ogólnej dla sieci aptek Olmed
- Certyfikat IFFA Basic Workout – kwalifikacje trenerki fitness
- Staż jako dietetyk w szpitalu im. Barlickiego w Łodzi w ramach działalności poradni Studenckiego Koła Naukowego Dietetyki Uniwersytetu Medycznego w Łodzi
- Doświadczenie w firmie Nutricia z zakresu żywienia niemowląt i dzieci w wieku 1-3
- Uczestnictwo w III, IV i V Ogólnopolskiej Konferencji Dietetyki Congressus Dietetica
- Autorka publikacji naukowych związanych z dietą przeciwzapalną i przeciwzapalnymi właściwościami polifenoli oraz kwasów tłuszczowych omega-3
- Sut, A., Pytel, M., Zadrożny, M., Różalski, M., & Golański, J. (2018). Dieta bogata w polifenole roślinne obniża agregację płytek krwi u kobiet z rakiem piersi. Diagnostyka Laboratoryjna, 54(2).
- Sut, A., Pytel, M., Zadrozny, M., Golanski, J., & Rozalski, M. (2019). Polyphenol-rich diet is associated with decreased level of inflammatory biomarkers in breast cancer patients. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 70(2).
- Bijak, M., Sut, A., Kosiorek, A., Saluk-Bijak, J., & Golanski, J. (2019). Dual anticoagulant/antiplatelet activity of polyphenolic grape seeds extract. Nutrients, 11(1), 93.
- Sut, A., Chiżyński, K., Różalski, M., & Golański, J. (2020). Dietary intake of omega fatty acids and polyphenols and its relationship with the levels of inflammatory markers in men with chronic coronary syndrome after percutaneous coronary intervention. Kardiologia Polska (Polish Heart Journal), 78(2), 117-123.
- Kosmalski, M., Pękala-Wojciechowska, A., Sut, A., Pietras, T., & Luzak, B. (2022). Dietary intake of polyphenols or polyunsaturated fatty acids and its relationship with metabolic and inflammatory state in patients with type 2 Diabetes Mellitus. Nutrients, 14(5), 1083.