Choroba wrzodowa żołądka jest to cykliczne pojawianie się ubytków w błonie śluzowej żołądka, czemu towarzyszy stan zapalny i martwica fragmentu tkanki. Najczęstszą przyczyną (70%) jest zakażenie “helicobacter pylori”, bakterią zdolną do przeżycia w kwaśnym środowisku żołądka, produkującą toksyny uszkadzające jego błonę śluzową i powodujące zapalenie.
Sałatka z łososiem wędzonym i orzechami brazylijskimi
Dlaczego orzechy brazylijskie? Zawierają dużo przeciwutleniaczy oraz selenu, wzmacniającego ich działanie. Zawierają zdrowe tłuszcze, korzystnie wpływające na układ krążenia. W publikacjach naukowych można znaleźć doniesienia o ich potencjalnie przeciwnowotworowym działaniu.
Czytaj dalej
Sałatka z grillowanym oscypkiem i grzankami
Wykorzystanie oscypka w wersji bardziej fit! Nadal jest on kaloryczny, ale jako niewielki dodatek do posiłku nie wpłynie negatywnie na dietę.
Czytaj dalej
10 FAKTÓW O OTYŁOŚCI, KTÓRE WARTO ZNAĆ
1 W Europie otyłość osiągnęła rozmiary epidemii. W ciągu ostatnich dwóch dziesięcioleci częstość występowania otyłości potroiła się. W Polsce około 20% kobiet i mężczyzn choruje na otyłość
2 Dzieci w sposób szczególny są zagrożone otyłością. W Europejskim Regionie WHO nadwaga jest najpowszechniej występującym problemem zdrowotnym wieku dziecięcego. Obecnie około 20% dzieci ma nadmierną masę ciała, a jedna trzecia z nich to dzieci otyłe. Utrzymujące się przez całe życie nawyki żywieniowe i związane z aktywnością fizyczną nabywane są w przede wszystkim w dzieciństwie.
3 O występowaniu otyłości informuje nas wskaźnik BMI (Body Mass Index), gdy jego wartość przekracza 30. Jak go wyliczyć dowiecie się tutaj
4 Główną przyczyną otyłości jest dodatni bilans energetyczny – jemy więcej niż spalamy. Dodatkowo przyczynia się do niej siedzący tryb życia oraz stresująca praca.
5 Społeczne koszty otyłości są ogromne. W Europejskim Regionie WHO aż do 6% wydatków na zdrowie ponoszone jest na leczenie chorób osób dorosłych spowodowanych właśnie otyłością.
6 Otyłość jest chorobą z bardzo ciężkimi powikłaniami takimi jak: zawał i choroby serca, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, miażdżyca, kamica pęcherzyka żółciowego, zwiększone ryzyko nowotworów: okrężnicy, gruczolakoraka przełyku, raka piersi po menopauzie, trzonu macicy, nerki, trzustki i raka pęcherza moczowego, udar mózgu, choroby układu kostno-stawowego – nadmierna masa ciała powoduje mechaniczne uszkodzenia stawów, trudności w oddychaniu
7 Jemy dużo więcej! Średnie spożycie dobowe w ciągu ostatnich 50 lat wzrosło o 700kcal/ dobę
8 W Europie Zachodniej aktywność fizyczna, co najmniej dwóch trzecich dorosłej populacji nie jest zadowalająca poziom ciągle się obniża. WHO zaleca osobom dorosłym przynajmniej 30 minut dziennie umiarkowanej aktywności fizycznej. Może ona przyjmować formę spaceru, jazdy na rowerze, prac domowych, prac w ogrodzie, tańca, chodzenia po schodach lub uprawianie sportów. Dzienna aktywność fizyczna dzieci powinna być zróżnicowana i trwać co najmniej 60 minut dziennie.
9 Osoby otyłe często mają różne problemy psychologiczne tj. obniżony nastrój, niskie poczucie własnej wartości, co może prowadzić do depresji
10 Program ograniczenia epidemii otyłości powinien obejmować dwie strategie. Pierwszą z nich jest promowanie zdrowego żywienia, co oznacza zmniejszenie spożycia tłuszczów i cukru oraz zwiększenie konsumpcji warzyw i owoców. Druga polega na zwiększeniu poziomu aktywności fizycznej.
Dieta paleo – podstawowe informacje
Dieta Paleo znana inaczej jako dieta jaskiniowców została wykreowana przez Lerona Cordaina. Głównym założeniem tej diety jest żywienie w zgodzie z naturą i upodobnienie sposobu odżywiania do tego stosowanego przez człowieka pierwotnego. Wyklucza ona produkty, jakich w czasach prehistorycznych być nie mogło – m.in. żywność wysokoprzetworzoną, cukier, produkty mleczne, produkty zbożowe takie jak np. pieczywo, makarony, mąki oraz oleje rafinowane.