Dlaczego orzechy brazylijskie? Zawierają dużo przeciwutleniaczy oraz selenu, wzmacniającego ich działanie. Zawierają zdrowe tłuszcze, korzystnie wpływające na układ krążenia. W publikacjach naukowych można znaleźć doniesienia o ich potencjalnie przeciwnowotworowym działaniu.
Czas przygotowania: 10 minut
Energia: 238 kcal
Składniki na 1 porcję
- 2 plastry łososia wędzonego (40g)
- 6 orzechów brazylijskich
- łyżka płatków migdałowych
- duża garść mieszanki sałat
- 1/4 czerwonej papryki
- kawałek zielonego ogórka
- łyżka kaparów
- pieprz
- łyżeczka śmietany 12%
Przygotowanie
Sałatę umyć i osuszyć, dodać pokrojone warzywa, śmietanę, pieprz, połowę kaparów i jeden plaster pokrojonego w paseczki łososia. Wszystko wymieszać. Orzechy przekroić na pół i ułożyć centralnie na sałatce. Plaster łososia pokroić w paseczki, a następnie zwinąć je w ruloniki. Ułożyć dookoła orzechów. Ozdobić kaparami. Płatki migdałowe ułożyć dookoła sałatki.