Spróbujcie przygotować ten pasztet zamiast tradycyjnego mięsnego. Nie będzie zawierał tyle cholesterolu i tłuszczu co tradycyjna jego wersja!
Czas przygotowania: 125 minut
Energia: 122 kcal
Składniki na 1 keksówkę (14 plastrów)
- 170g zielonej soczewicy
- 100g kaszy jaglanej
- 2 jajka
- 100g suszonej żurawiny (2 garści)
- 2 cebule: biała i czerwona
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie
Zieloną soczewicę moczymy przez minimum 30 minut, a następnie gotujemy około 30 minut. Kaszę jaglaną gotujemy z dodatkiem soli ok. 15 minut. Cebulę siekamy i smażymy na oleju z dodatkiem zielna angielskiego, goździków i liści laurowych (później przyprawy wyjmujemy i wyrzucamy). Wszystkie składniki blendujemy, przekładamy do keksówki i pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.