Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. W przepisie zaprezentuję wersję bezglutenową, na spodzie z batatów, której przygotowanie jest szybkie i proste.
Czas przygotowania: 15 min + 45min pieczenia
Energia: 213 kcal
Składniki na 6 porcji:
- 4 jajka
- 1 duży batat
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 8 suszonych pomidorów
- 1 średnia cukinia
- 100g tartego żółtego sera
- chilli, oregano
- sól
Przygotowanie
Batata kroimy w cieniutkie plasterki. Jajka rozbijamy do miski. Ścieramy na grubych oczkach cukinię. Cebulę kroimy w piórka lub siekamy i podduszamy wraz z czosnkiem na patelni. Suszone pomidory kroimy w kostkę. W formie do tarty ( ja mam silikonową, więc nie trzeba smarować tłuszczem) układamy bataty tak, by pokryły formę i utworzyły brzeg. Posypujemy je połową tartego sera. Pozostałe składniki mieszamy i wylewamy do formy. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.