Niestety nadchodzi jesień.. zimno, pada, wieje, chmury?! Istnieje jednak skuteczny sposób na rozgrzanie organizmu, odpowiedzią jest dynia! Pierwszy raz robiłam zupę dyniową, ale wyszła bardzo dobra według wszystkich próbujących, polecam!
Czas przygotowania: 40 minut
Energia: 153 kcal
Składniki na 6-8 porcji (średniej wielkości garnek)
- 2 średnie dynie Hokkaido (po obraniu i wydrążeniu zostało mi 1400g)
- 400g ziemniaków
- 3 łyżki masła
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki kurkumy
- 2-3 szklanki bulionu w zależności od pożądanej konsystencji
- 100g śmietany 18%
- sól, pieprz
Przygotowanie
Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. To samo zrobić z ziemniakami. W większym garnku rozpuścić masło i zeszklić pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać warzywa i przyprawy. Smażyć około 6 minut co jakiś czas mieszając. Wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem aż do miękkości warzyw, ok. 15-20 minut. Dodać śmietanę i dokładnie zblendować. Najlepiej smakuje z grzankami. Smacznego!