Ostatnio wymyśliłam 3 przepisy na zdrowsze ciasteczka owsiane niż te ze sklepu. Dzisiaj przepis taki „pół fit” – wersja bardziej ciastkowa jak to określili próbujący 🙂 Wkrótce przepisy na 100% fit ciastka – bez tłuszczu, bez cukru, bez glutenu!
Czas przygotowania: 30 minut
Energia: 60 kcal
Składniki na ok. 25 sztuk w zależności od nadanej wielkości
- 140g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 90g płatków owsianych
- 2 łyżki masła (1 g tłuszczu/sztukę, nadal w miarę niedużo)
- 50g ksylitolu
- 1 banan
- wanilia – ziarenka z 1 laski lub ½ łyżeczki ekstraktu
- 90g suszonej żurawiny
- opcjonalnie – czekolada do posmarowania spodu
Przygotowanie:
W naczyniu wymieszać mąkę sól, proszek do pieczenia i płatki. W drugim naczyniu zmiksować masło z cukrem, banana, jajko, wanilię. Połączyć zawartość dwóch naczyń miksując. Wmieszać żurawinę. Formować łyżeczką kulki wielkości orzecha włoskiego i formować na blasze w sporych odstępach. Piec około 15 minut w 180 stopniach.
Jeśli chcecie zrobić czekoladowy spód, poczekajcie aż ciastka ostygną, trzeba rozpuścić czekoladę (np. w mikrofali ) i posmarować spody, odkładając ciastka na talerze czekoladą do góry, po czym wstawić do lodówki aż czekolada zastygnie. Smacznego 😉