Skuteczna dieta na wrzody żołądka

Choroba wrzodowa żołądka jest to cykliczne pojawianie się ubytków w błonie śluzowej żołądka, czemu towarzyszy stan zapalny i martwica fragmentu tkanki. Najczęstszą przyczyną (70%) jest zakażenie “helicobacter pylori”, bakterią zdolną do przeżycia w kwaśnym środowisku żołądka, produkującą toksyny uszkadzające jego błonę śluzową i powodujące zapalenie.

Dodatkowo palenie papierosów, nadużywanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych, stres, picie dużych ilości kawy i alkoholu również przyczyniają się do rozwoju wrzodów. Nie bez znaczenia pozostają czynniki genetyczne. Elementem uzupełniającym leczenie farmakologiczne jest odpowiednia dieta – przyspiesza ona leczenie i łagodzi objawy chorobowe.

Dieta w przypadku choroby wrzodowej powinna być łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.

Zalecenia ogólne:

  • niewielkie posiłki, przynajmniej 5 razy dziennie
  • stałe pory posiłków
  • posiłki nie zbyt gorące ani zbyt zimne
  • obróbka termiczna – gotowanie w wodzie, na parze, w kombinowarach, duszenie bez obsmażania na tłuszczu
  • obniżona ilość błonnika w diecie – wykluczenie pieczywa razowego, grubych kasz oraz surowych warzyw i owoców, po których są wzdęcia
  • wykluczenie produktów trudno strawnych i wzdymających – np. nasiona roślin strączkowych, kiszona kapusta
  • warzywa i owoce powinny być młode, soczyste, gotowane
  • owoce soczyste, dojrzałe, bez skórki i pestek, niekwaśne, przetarte lub gotowane
  • wykluczenie alkoholu, kawy, mocnej herbaty, soków owocowych (jedynie można rozcieńczone wodą), kakao, pitnej czekolady
  • unikanie produktów tłustych takich jak wieprzowina, pełnotłuste sery, kiełbasa, ciężkie sosy
  • nie doprawianie przyprawami takimi jak: ocet, pieprz, musztarda, chrzan, maggi, papryka ostra

W chorobie wrzodowej wykluczamy potrawy drażniące żołądek np. ostre przyprawy, ciężkostrawne – tłuste, jaja na twardo, smażone oraz ograniczamy ilość błonnika – pieczywo jasne, owoce i warzywa gotowane lub przetarte, a także wykluczamy produkty wzdymające – rośliny strączkowe, brokuły. Jemy 5 małych posiłków o umiarkowanej temperaturze.

W celu uzyskania bardziej szczegółowych porad i ustawienia indywidualnego jadłospisu, by zmaksymalizować efekty, a także dopasować dietę do przyjmowanych leków i innych jednostek chorobowych, zapraszam na konsultacje!

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij