Nadwrażliwość pokarmowa – czym jest, jak ją rozpoznać?

  • Nadwrażliwość pokarmowa to przejaw osobniczej nadwrażliwości na pokarm, który jest tolerowany przez zdecydowaną większość populacji
  • Efekt zmienionej jakościowo reakcji biologicznej na spożyty pokarm, grupę pokarmów pokrewnych lub związki chemiczne dodawane do żywności
  • Brak ścisłej zależności pomiędzy wystąpieniem reakcji a ilością spożytego pokarmu
  • Ustępowanie objawów klinicznych po eliminacji i nawrót po ponownym wprowadzeniu pokarmu do diety (związek przyczynowo-skutkowy wynikający z powtarzalności i odtwarzalności reakcji biologicznej organizmu)
  • Objawy mogą dotyczyć wielu układów i narządów, o czym więcej tutaj
  • Diagnostyka – testy MRT (Mediator Release Test) czytaj tutaj

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij