Żyj zdrowo!

image1
Zdrowie oraz dobre samopoczucie są bezcenne i ściśle zależne od siebie. Ciało jest przestrzenią, w której nieustannie funkcjonujemy, więc, nie szczędząc środków, staramy się o nie dbać. Kluczem do utrzymania harmonii jest wsłuchanie się w samego siebie i zrozumienie sygnałów, które wysyła do Ciebie Twoje ciało. Dążymy do tego żeby być zdrowszymi, a przez to piękniejszymi. Wymaga to jednak sporej wiedzy, której część zdobędziesz z Programem LEAP.

Cierpisz?

Coraz więcej z nas boryka się z poważnymi problemami zdrowotnymi, takimi jak IBS (Zespół Jelita Drażliwego), migrenowe bóle głowy, choroby skóry i choroby autoimmunologicze np. choroba Leśniowskiego-Crohna, RZS. Wielu chorych, mimo usilnych starań lekarzy i zastosowania najnowszych metod leczenia, nie uzyskuje satysfakcjonującej poprawy stanu zdrowia i jakości życia. Czasem jedynym rozwiązaniem są zabiegi chirurgiczne lub stosowanie silnych leków. Okazuje się, że jedną z przyczyn tych chorób lub braku poprawy pomimo stosowanego leczenia, może być nadwrażliwość pokarmowa. „Złe” antygeny pokarmowe pobudzają nasz układ immunologiczny do obrony. Doprowadza to do jego nadmiernej aktywacji i działania przeciwko komórkom własnego organizmu MRToraz wywoływania stanów zapalnych poprzez uwalnianie mediatorów.

W jaki sposób nadwrażliwość pokarmowa wywołuje dolegliwości?

Nadwrażliwość na pokarmy i dodatki do żywności jest złożoną, ale niealergiczną, IgE niezależną reakcją układu immunologicznego. Reakcja ta polega na nadmiernym pobudzeniu różnych typów leukocytów, czego efektem jest uwolnienie mediatorów stanów zapalnych.

Doprowadza to do powstawania ognisk zapalnych w przewodzie pokarmowym, a także innych tkankach i narządach, co powoduje pojawienie się lub nasilanie objawów towarzyszących wielu chorobom. Poza tym przy chorobach autoimmunologicznych, dodatkowe pobudzenie układu odpornościowego powoduje pogorszenie stanu zdrowia pacjenta.

Zjawisko nadwrażliwości pokarmowej

Choć było badane i opisywane od 1956 roku, to nadal wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele dolegliwości, z jakimi zmaga się na co dzień, może być wynikiem nadwrażliwości pokarmowej.

 

Program LEAP wychodzi na przeciw problemom osób zmagających się z:

  • zespołem jelita drażliwego
  • innymi chorobami układu trawiennego, w tym chorobą Leśniewskiego-Crohnamrtphoto1
  • eozynofilowym zapaleniem żołądka i jelit
  • chorobą refluksową przełyku
  • zespołem metabolicznym
  • nadwagą
  • depresją
  • zaburzeniami ze spektrum autyzmu
  • ADD i ADHD
  • padaczką
  • astmą
  • migrenowymi lub niemigrenowymi
  • bólami głowy
  • bezsennością i innymi zaburzeniami snu
  • przemęczeniem
  • stresem i napięciem
  • problemami z koncentracją i zapamiętywaniem
  • zapaleniem ucha środkowego
  • atopowym zapaleniem skóry
  • trądzikiem i innymi problemami skórnymi
LEAP rozwiązaniem dla Ciebie

Zmiana to dla nas kluczowe słowo – warto żebyś się na nią zdecydował, niezależnie od tego, czy chcesz po prostu pięknie i zdrowo wyglądać, czy chcesz pozbyć się bólu. Jeśli oczekujesz jedynie szybkiego zrzucenia kilku zbędnych kilogramów, by zmieścić się w sukience lub dopiąć spodnie, sprawdź inne metody. LEAP zmienia życie – na lepsze. Wymaga jednak podjęcia pewnych decyzji i otwarcia się na ich konsekwencje.

Teraz, kiedy już wiesz…

Zapoznanie się z powyższymi informacjami wzbudziło pewnie w Tobie równie wiele ciekawości, ale też wątpliwości:

  • czy dzięki LEAP rzeczywiście będę wyglądać zdrowiej i piękniej?
  • czy pozbędę się moich problemów trawiennych?
  • czy nauczę się komponować posiłki, które będą dobre dla mojego dziecka?
  • czy dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego mogą w ogóle zniknąć?
Alergia sprzyja tyciu

Badania naukowe wykazały, że ludzie z opóźniona alergia pokarmową, którzy zidentyfikowali i usunęli z diety reaktywną żywność, nie tylko stracili na wadze, ale w wielu przypadkach osiągnęli przyrost masy mięśniowej. Istnieją następujące powody, dla których opóźniona alergia pokarmowa powoduje problemy z kontrolowaniem wagi ciała:

  1. Zatrzymywanie wody. Kilkukilogramowe zmiany ciężaru ciała w krótkich okresach sa typowe dla opóźnionej alergii pokarmowej. Zatrzymywanie wody w organizmie następuje jako próba zneutralizowania efektu uwalniania przez białe ciałka krwi mediatorów chemicznych.
  2. Nieprawidłowy metabolizm tłuszczu (lipoliza). Pewne związki chemiczne uwolnione podczas opóźnionej reakcji pokarmowej mają bezpośredni wpływ na metabolizm tłuszczu w Twoim organizmie. Jeden z nich, prostaglandyna E2, hamuje zdolność organizmu do prawidłowej gospodarki tłuszczowej. Lipoliza pozwala uwolnić organizm od nadmiaru tłuszczu.
  3. Nałóg jedzenia i nadmierny apetyt. Badania wykazały, że ludzie bardzo często są uzależnieni od pokarmów, na które są uczuleni.

leap_logo-300x218

Na podstawie wyników testu MRT opracowywany jest indywidualny program żywieniowy LEAP (Life Style And Performance). Zarówno test MRT, jak i Program LEAP zostały stworzone przez zespół amerykańskich i brytyjskich naukowców. Test MRT ma na celu określenie stopnia tolerancji układu odpornościowego na poszczególne antygeny pokarmowe, zaś Program LEAP służy do wypracowania nowego stylu odżywiania, który trwale zlikwiduje lub osłabi objawy chorobowe i zmniejszy toczące się subkliniczne stany zapalne (które przyspieszają proces starzenia się, zaburzają przemianę materii, pogardzają wygląd skóry, kondycję ogólną).

Testy MRT i program LEAP są świetnym uzupełnieniem kompleksowej oferty lekarzy medycyny estetycznej, anti-aging, osobistych trenerów welness i dietetyków, ułatwiającym szybkie i efektywne postępy w osiągnięciu pożądanych efektów.

Test MRT ma na celu określenie stopnia tolerancji organizmu na antygeny pokarmowe, zaś Program LEAP służy do wypracowania nowego stylu odżywiania, który trwale zlikwiduje lub osłabi objawy chorobowe i zmniejszy stany zapalne.

Indywidualnie dobrane, poparte wiedzą i wynikami badań, działania dają pożądany efekt i opóźniają pojawienie się oznak starzenia. Powinniśmy więc korzystać w porad wykwalifikowanych lekarzy medycyny estetycznej, trenerów i dietetyków.

Profilaktyka przeciwstarzeniowa znajduje coraz to nowe narzędzia do indywidualizowania terapii. Zabiegi kosmetyczne i medycyny estetycznej, kosmetyki, suplementy dobierane dla każdego na podstawie badania fizykalnego i wyników badań laboratoryjnych. Nieodłącznym jej komponentem jest dobrze zbilansowana dieta, indywidualnie ustalona dla każdej osoby. Pokarmy odpowiednie dla jednej osoby mogą nasilać reakcje zapalne u innej. Doskonałym narzędziem jest tutaj Test Uwalniania Mediatorów MRT (Mediator Release Test), który ocenia stopień reakcji krwinek białych po kontakcie z antygenem pokarmowym lub chemicznym dodatkiem do żywności. Praktycznie wszystkie pokarmy, jako obce nam antygenowo, powodują jakąś reakcję ze strony leukocytów. Polega ona na uwolnieniu substancji powodujących pobudzenie układu odpornościowego i wytworzenie przeciwciał klasy IgG lub IgM, albo na uwolnieniu mediatorów stanów zapalnych, wywołujących ogniska zapalne w różnych narządach i tkankach. W szczególnych przypadkach może być to reakcja toksyczna lub farmakologiczna. Każda taka reakcja powoduje zmianę objętości krwinek białych, której stopień jest uzależniony od nasilenia niekorzystnej reakcji. Test MRT pozwala na określenie poziomu reakcji i ustalenie, które ze 150 przebadanych pokarmów i substancji chemicznych (konserwanty, barwniki, niesterydowe leki przeciwzapalne) są bezpieczne, a które wywołują silną niepożądaną reakcję.

ffff
Rys. Wpływ reaktywnych pokarmów na organizm.

reactive and non reactive sample-1
Rys. Porównanie próbki niereaktywnej (kolor zielony) do reaktywnej (kolor żółty i czerwony) – widoczne uwalnianie mediatorów stanu zapalnego.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij