Wegetariański pasztet z soczewicą

Spróbujcie przygotować ten pasztet zamiast tradycyjnego mięsnego. Nie będzie zawierał tyle cholesterolu i tłuszczu co tradycyjna jego wersja!

Czas przygotowania: 125 minut
Energia: 122 kcal

Składniki na 1 keksówkę (14 plastrów)

  • 170g zielonej soczewicy
  • 100g kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 100g suszonej żurawiny (2 garści)
  • 2 cebule: biała i czerwona
  • 2 liście laurowe
  • 2 goździki
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie

Zieloną soczewicę moczymy przez minimum 30 minut, a następnie gotujemy około 30 minut. Kaszę jaglaną gotujemy z dodatkiem soli ok. 15 minut. Cebulę siekamy i smażymy na oleju z dodatkiem zielna angielskiego, goździków i liści laurowych (później przyprawy wyjmujemy i wyrzucamy). Wszystkie składniki blendujemy, przekładamy do keksówki i pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij