Tarta na spodzie z batatów (bezglutenowa)

Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. W przepisie zaprezentuję wersję bezglutenową, na spodzie z batatów, której przygotowanie jest szybkie i proste.

Czas przygotowania: 15 min + 45min pieczenia
Energia: 213 kcal

Składniki na 6 porcji:

  • 4 jajka
  • 1 duży batat
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 suszonych pomidorów
  • 1 średnia cukinia
  • 100g tartego żółtego sera
  • chilli, oregano
  • sól

Przygotowanie

Batata kroimy w cieniutkie plasterki. Jajka rozbijamy do miski. Ścieramy na grubych oczkach cukinię. Cebulę kroimy w piórka lub siekamy i podduszamy wraz z czosnkiem na patelni. Suszone pomidory kroimy w kostkę. W formie do tarty ( ja mam silikonową, więc nie trzeba smarować tłuszczem) układamy bataty tak, by pokryły formę i utworzyły brzeg. Posypujemy je połową tartego sera. Pozostałe składniki mieszamy i wylewamy do formy. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij