Ekstremalnie zdrowy chleb gryczany z siemieniem lnianym i bakaliami

Chleb jest typowo ziarnisty, raczej zwarty, sycący. Mój ulubiony! Jeżeli chodzi o wielkość – z podwójnej porcji wychodzą mi 3 keksówki średniej wielkości. Używam silikonowych, by było łatwo wyjąć.

Czas przygotowania: 15 minut + 50 min pieczenia + 1h wyrastania
Energia: 98kcal przypadające na kromkę

Składniki na 2 małe keksówki lub 1 dużą

  • 400g mąki gryczanej
  • 100g bezglutenowego mixu ( kiedyś robiłam z 500g gryczanej i też daje radę, ale trochę bardziej się rozpada)
  • 100g bezglutenowych płatków owsianych
  • 100g siemienia lnianego
  • 50g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • garść płatków migdałowych
  • garść suszonej żurawiny
  • garść pokrojonej w kostkę suszonej moreli
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka soli
  • letnia woda przegotowana: 700-800ml

Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Jeśli jest zwarta, taka do ugniatania, dolać wody. Odstawić na 1-1,5h do wyrośnięcia. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 170 stopni. Ciasto przełożyć do formy. Piec przez ok. 50 minut. Sprawdźcie przy pierwszym pieczeniu jaki czas będzie najlepszy z użyciem waszego piekarnika – powinien być lekko zrumieniony, skórka twarda, w środku dopieczony, ale nie wysuszony.

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij