Chleb jest typowo ziarnisty, raczej zwarty, sycący. Mój ulubiony! Jeżeli chodzi o wielkość – z podwójnej porcji wychodzą mi 3 keksówki średniej wielkości. Używam silikonowych, by było łatwo wyjąć.
Czas przygotowania: 15 minut + 50 min pieczenia + 1h wyrastania
Energia: 98kcal przypadające na kromkę
Składniki na 2 małe keksówki lub 1 dużą
- 400g mąki gryczanej
- 100g bezglutenowego mixu ( kiedyś robiłam z 500g gryczanej i też daje radę, ale trochę bardziej się rozpada)
- 100g bezglutenowych płatków owsianych
- 100g siemienia lnianego
- 50g drożdży
- łyżeczka cukru
- garść płatków migdałowych
- garść suszonej żurawiny
- garść pokrojonej w kostkę suszonej moreli
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka soli
- letnia woda przegotowana: 700-800ml
Przygotowanie
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce. Konsystencja ciasta powinna być dość luźna. Jeśli jest zwarta, taka do ugniatania, dolać wody. Odstawić na 1-1,5h do wyrośnięcia. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 170 stopni. Ciasto przełożyć do formy. Piec przez ok. 50 minut. Sprawdźcie przy pierwszym pieczeniu jaki czas będzie najlepszy z użyciem waszego piekarnika – powinien być lekko zrumieniony, skórka twarda, w środku dopieczony, ale nie wysuszony.