Dietetyczne ciasteczka owsiane przepis nr 1 (bez cukru)

Ostatnio wymyśliłam 3 przepisy na zdrowsze ciasteczka owsiane niż te ze sklepu. Dzisiaj przepis taki „pół fit” – wersja bardziej ciastkowa jak to określili próbujący 🙂 Wkrótce przepisy na 100% fit ciastka – bez tłuszczu, bez cukru, bez glutenu!

Czas przygotowania: 30 minut

Energia: 60 kcal

Składniki na ok. 25 sztuk w zależności od nadanej wielkości

  • 140g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 90g płatków owsianych
  • 2 łyżki masła (1 g tłuszczu/sztukę, nadal w miarę niedużo)
  • 50g ksylitolu
  • 1 banan
  • wanilia – ziarenka z 1 laski lub ½ łyżeczki ekstraktu
  • 90g suszonej żurawiny
  • opcjonalnie – czekolada do posmarowania spodu

dsc_9446

Przygotowanie:

W naczyniu wymieszać mąkę sól, proszek do pieczenia i płatki. W drugim naczyniu zmiksować masło z cukrem, banana, jajko, wanilię. Połączyć zawartość dwóch naczyń miksując. Wmieszać żurawinę. Formować łyżeczką kulki wielkości orzecha włoskiego i formować na blasze w sporych odstępach. Piec około 15 minut w 180 stopniach.

Jeśli chcecie zrobić czekoladowy spód, poczekajcie aż ciastka ostygną, trzeba rozpuścić czekoladę (np. w mikrofali ) i posmarować spody, odkładając ciastka na talerze czekoladą do góry, po czym wstawić do lodówki aż czekolada zastygnie. Smacznego 😉

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij